Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Au tafadhal Ya Ramadhan

Assalammualaikum dn slm ramadhan kpd semua pembaca blog. Rasanya msh belum terlambat kan untuk ucapkan selamat dtg bulan Ramadhan..Suka sgt dah msuk bln Ramadahan .Title kt atas tu dlm Bahasa Arab..Melayu ckp Selamat Datang Ramadhan..dengan rasa yg dialu-alukan..dah lama x ckp Arab ..Kalo salah tolong betulkan ya!....Rasanya dah berkurun blog ini tiada pengisiannya....bleh katakn 3 mggu b4 puasa mmg aku sbuk dgn job2 kahwin ni...hubby pn ada blik...tmbh lg la malas....sebenarnya byk benda yg 'bersarang' di kepala...sehinggakan memikirkanya sudah ckp letih...blum lg nak tulis...5hr sblm puasa pn aku x ada di trg...aku ke jb atas dasar urusan business, ikutkan mmg nak pg ptgn bln 7 cz bln tu agak free...tp ck abg kata jgn dtg dlu dia tgh kering..haha.Then drak smp la bru ni...

Antara pekara yg nak buat ms kt JB:
  1. Tempah Baju Pengantin aku...lbh kurang 5 pasang...ada lg 1 beg kt trg blum tempah - sempat
  2. Ambil stok kuih raya - sempat
  3. Cari kasut, veil, n tanjak u pgtn bln 10 -sempat tp x ada yg berkenan...maybe supplier tu baru buka so barang x byk
  4. Potong rambut....- sempat, dekat je salon ni, belakang ofis abg aku je. Kali ni potong je cz nak jaga rambut smp sihat n lebat dulu baru kita fesyen kn lg ..haha.Amoi tu potong rambut dpn aku mcm org jepun...haha laki aku dh gelak...mcm kanak2 la pulak...
  5. Beli skin care- Sempat, aku akan cuba la since kulit dh x mcm dulu...kalo ok, aku akan jual kt kedai n intenet..pas rayalah...hanya di jb ...after raya product ni baru nak masuk market KL
  6. Beli baju raya- x berapa sempat, ( lain bunyinya kan....oleh krn tgh kering aku x smpt nak bli...bla o dway blik trg tu ...brula sggah di kota tinggi...beli la sepasang sbb aku dah bising2 kt husband yg aku x baju raya lg)..wat cukup syarat je
  7. Menziarah mak mentua pakcik aku yg tgh kritikal- x sempat..dpt tahu masa o dway ke jb cz 2hr aku x kemana...duk dlm hotel....tggu husband ngajar....lehla rasa hotel 4 star...huhu tmpg sekaki...nama dia Hotel Paragon....no bad ...1mlm dlm RM280++
Korang dah ada baju raya ke?Tahun ni x berapa nak raya wpn akn raya kt umah sdr ( 1st time ), b4 ni kat umah mak n abah o mentua....apa xnya raya ke3 ..aku dh x raya...cari duit....keje da.

Da nak msuk 2 bln duk umah sdr tp...belum make over lg umah tu ..tggula kalo dh make over lehla aku tunjuk.itupun kalo x pndah lg...cz baru2 ni adik aku ada tunjuk 1 umah yg nak disewa...lg besar n lg murah...cuma aku takut....sbb besar sgt...husband slalu outstation...nti tggal la bedua aja.

Aku balik dr jb...org dh start terawih mlm pertama...so jawbnya kami bersahur kt Pahang...kesian husband aku kna bersahur tp jln...

Buka puasa per1, aku menyibuk umah mak....antara juadah nya:

  1. nasi putih n ayam gulai
  2. telur masak acar- Famous kt pantai timur je
  3. daging masak kicap
  4. ayam goreng
  5. keli goreng
  6. ikan kering
  7. murtabak
  8. kuih pandan
  9. roti john
  10. sate
  11. kurma- biasala hr2 adakan
  12. air tebu- my favourite
  13. air sirap
  14. tea o ais
  15. pat tikam- emm x termakan, msuk peti ais
Tengok la betapa 'sikit'nya juadah yg dimasukkn dlm perut....hahah
sampai aku xleh bangun.Sama la laki aku...penuh smpai ke dada katanya
Buka puasa ramai2 ni seronok sebenarnya...kita akan rasa nikmatnya time buka puasa sorang2....sadis la

P/s: berjimatlah bln puasa....cukup2la kayakan org niaga...haha...jgn smp terbuang lauk2 td....lauk kt pasar tu bkn bersih sgt pn...msg2 punya lauk semua terbuka....aku tgk x de 1 yg tutup pakai plastik....sekali org bersin...batuk...fuhhh nk kata apa...masak lg bagus


Resipi 2nd sahur... cpt ...mudah...n sedap

Ayam masak soscili Maggi
  • Gaulkan ayam beserta garam n kicap...perap dlm 10m- siap2 kn waktu mlm ke, pas2 smpn dlm peti ais
  • goreng...bila tgk ayam tudah garing...campak bawang putih n bawang besar
  • bawang dah garing...masukkan cili sos
  • masukkan kicap
  • siap dah le hidang...xyah tmbh gula..dah sdap

4 komen:

khaiza said...

wah, sedap ye hidangan berbuka..best ye bisnes makin maju..harap lg maju lepas ni..hehehe..selamat berpuasa..

Sa Rathisa. said...

to khaiza : selamat berpuasa jg buat khaiza n kluarga....hidangan tu....em overdoss...seb baik semua jnis kuat mkn...habis...kalo x hbis buat sahur la kot

Sheriffa said...

Sa..dah lama ke ada blog n cam mana leh jumpa blog aku nih...lama x g keda mg..neway slmt berpuasa..

Sa Rathisa. said...

lama doh kot...
haha baru pandai berblog...dulu pasif je...
selasa ni aku naik jb...sabtu bru ada trg...
kalo nak tgk biskut mrla....
mu ada no fon aku kan...nti msg ye...aku x no fon mu...

Post a Comment